Pokračování tramvajové trati na Nové Sady se vrací do návrhu rozpočtu

Pokračování tramvajové trati na Nové Sady se vrací do návrhu rozpočtu

Do návrhu rozpočtu města Olomouce pro rok 2020 se vrací druhá etapa výstavby tramvajové trati na Nové Sady. Jedna z největších investičních akcí posledních let by měla odstartovat v první polovině příštího roku, pokud ovšem upravený návrh rozpočtu projde v pátek 13. prosince jednáním městského zastupitelstva. Ještě v listopadu to přitom vypadalo, že napjatý rozpočet zařazení tramvajové trati na rok 2020 nedovolí.

Změna postoje k investici plyne ze dvou faktů. Záměr byl důkladně analyzován pracovníky odborů investic, dotačních projektů a ekonomického. Ti došli k závěru, že projekt je během příštích dvou let realizovatelný. Navíc se pak v průběhu příprav a veřejné soutěže ukázalo, že náklady na stavbu druhé etapy trati mohou být významně nižší, než zněl původní předpoklad. Odborníci tedy nyní městské radě představili nasimulovanou situaci dopadu realizace stavby na rozpočet města.

„Záměr jsme důkladně zvážili a došli jsme k závěru, že tuto důležitou investiční akci dokážeme i v nelehké ekonomické situaci realizovat, pokud současně omezíme provozní náklady magistrátu a některé další méně důležité investice,“ konstatoval primátor Mirek Žbánek. „Druhou etapu tramvajové trati považuji za velmi důležitou, proto jsme ji vrátili do hry. Dalším důvodem, proč stavbu neodkládat, je fakt, že v příštím plánovacím období už nebude DPH uznatelnou částí nákladů a výše dotace z EU bude maximálně 70 procent, což by v důsledku znamenalo, že případná dotace pro město by byla o několik desítek milionů korun nižší,“ doplnil investiční náměstek primátora Martin Major.

Celá akce má již dokončenou projektovou dokumentaci a na odboru dotačních projekt je už připravená i žádost o dotaci, kterou město podá Státnímu fondu dopravní infrastruktury. Dotace se bude týkat dvou spojených investičních akcí. Jednou z nich je samo prodloužení tramvajové trati na Nové Sady, druhou pak vybudování nové odstavné plochy pro tramvaje. To by mělo vzniknout ve Fibichově ulici a spolu se státní dotací ji bude financovat Dopravní podnik města Olomouce.

Pokud změnu rozpočtu schválí zastupitelstvo a tramvajová trať do něj bude zařazena, může realizace akce začít v první polovině příštího roku. „Samozřejmě by akce začala až poté, kdy bude jisté, že získáme onu státní dotaci, bez prostředků z dotace by to nebylo vůbec reálné,“ upozornil primátor Žbánek. Dodal, že je přesvědčen o smysluplnosti zařazení projektu do rozpočtu, byť bude město muset v budoucnu hospodařit velmi odpovědně. „V příštích přibližně deseti letech nás čeká velmi úsporný provoz, minimalizování provozních výdajů a snížení splátek úvěrů. Teprve potom může být ekonomická kondice města lepší,“ dodal Mirek Žbánek. Ujistil ale, že radnice bude i při úsporném provozu plnit své závazky v oblasti péči o komunikace, veřejný prostor, zeleň, rozvoj městských částí a další standardní součásti chodu města.

Fotografie:

 

10. prosince 2019 (út)