Druhá etapa stavby tramvajové trati je blízko. Začíná výběr zhotovitele stavby

Druhá etapa stavby tramvajové trati je blízko. Začíná výběr zhotovitele stavby

Tramvají na Nové sady jezdí cestující už od konce roku 2013. Tramvaje ovšem zatím jezdí pouze na kraj nejlidnatějšího sídliště po Trnkovu ulici. Příští rok začne stavba druhé etapy, která tramvajovou linku prodlouží srdcem celého sídliště, první cestující by se po ní měli svézt o rok a půl později. Radní v pondělí schválili zahájení zadávacího řízení, ze kterého vzejde zhotovitel stavby.

„Výběrové řízení pro město administruje externí společnost, jedna z nejkvalitnějších v oboru. U zakázky takového rozsahu je to nejvhodnější řešení,“ vysvětlil investiční náměstek primátora Martin Major. V zadávacích podmínkách je už předem určeno, že stavba má začít v březnu roku 2020 a trvat dvacet měsíců, tedy do října roku 2021. „Rozhodujícím kritériem tedy bude cenová nabídka,“ doplnil Martin Major.

Předpokládané náklady na druhou etapu tramvajové trati jsou 470 milionů korun. Pro tuto investiční akci se počítá se spolufinancováním z Evropské unie prostřednictvím Operačního programu Doprava 2014-2020 ve výši 85 procent z celkových způsobilých výdajů.

Druhá etapa přivede tramvaje dvoukolejnou tratí přes Zikovu ulici až do Schweitzerovy ulice, budou na ní tři nové zastávky s názvy Zikova, Rožňavská a U Kapličky a bude mít celkovou délku 1 300 metrů.

 

7. května 2019 (út)