Jak sladit provoz na tramvajové trati se současným dopravním systémem?

Jak sladit provoz na tramvajové trati se současným dopravním systémem?

Nezvýší nově budovaná tramvajová dopravní zátěž ve Velkomoravské ulici? Nepřibude exhalací a hluku? Na magistrátu se kupí dotazy obyvatel Olomouce, samozřejmě zejména těch, kteří bydlí nebo pracují v okolí budoucí tramvajové trati.

Srovnání plánovaného provozu s již existujícími obdobnými úseky v Olomouci

Z dopravního hlediska je již v Olomouci další funkční koordinovaný tah dokonce čtyř křižovatek s tramvajovým přejezdem přes hlavní komunikaci, a to od křižovatky Pražská – Litovelská (tramvaj) po křižovatku Foersterova – Štítného. Křižovatka Pražská – Litovelská je oproti křižovatce Velkomoravská – jižní spojka průsečná, tj. obsahuje i čtvrté vozidlové rameno vč. silného levého odbočení tř. Míru - Pražská. Provoz křižovatky s tramvají, i bez doplňujícího speciálního vybavení, nevyvolává dopravní potíže. Na Foersterově a Pražské podobné obavy mezi občany nevznikají, protože se jedná o dlouhodobě ustálený stav, který bez problémů funguje. Frekvence tramvajové dopravy na Nové Sady bude navíc po zprovoznění 1. etapy výrazně nižší.

Zeptali jsme se projektanta Luďka Štastného, ředitele společnosti Stavoprojekt Olomouc, která je autorem projektu trati včetně řešení těchto důležitých dopravních i ekologických souvislostí.

Nebude křížení tramvaje na Velkomoravské zpomalovat dopravu na již tak přetížené Velkomoravské? Jak to bude v praxi fungovat?
Této problematice byla od samého počátku věnována značná pozornost. Charakter Velkomoravské ulice se postupně mění z olomoucké obchvatové komunikace na trase Mohelnice – Lipník nad Bečvou na městskou třídu s výrazným dopravním zatížením. Do Velkomoravské ulice bude nově zaústěna tzv. jižní spojka s automobilovým provozem, v jejímž středu povede kolejiště tramvajové linky, které přechází Velkomoravskou ulici a souběžně s ní pokračuje k ulici Rooseveltově. Společnost DHV CR v průběhu přípravy projektu zpracovala a dále dvakrát dle nových údajů aktualizovala dopravní model. Pro tento úsek byly zpracovány i mikrosimulace dopravní situace. Řešení bylo konzultováno i se specializovanou společností Jacobs Consultancy. Kladné stanovisko k řešení vydalo i Ministerstvo dopravy a spojů ČR. Dodavatel stavby provede celkem třikrát postupná nastavení systému SSZ tak, aby byl zajištěn optimální stav dopravního provozu. Na základě zkušeností z jiných měst lze předpokládat, že při zahájení provozu obchodního centra nebo v obchodně exponovaném období dojde k nárůstu dopravy, která následně poklesne do ustáleného stavu.

Jaké je tedy ono konkrétní technické řešení, které by mělo zajistit plynulost dopravy?
V současné době jsou obě křižovatky na Velkomoravské ulici, tedy se Schweitzerovou a Rooseveltovou ulicí, vybaveny světelným signalizačním zařízením (SSZ), obě křižovatky jsou pro zajištění plynulého průjezdu propojeny koordinačním kabelem. Tyto signální plány pro řízení SSZ jsou vyhotoveny v několika časových variantách dle předpokládané zátěže v jednotlivých směrech. Do systému těchto dvou křižovatek se přidává třetí křižovatka Velkomoravská - jižní spojka, která bude připojena koordinačním kabelem do systému SSZ stávajících křižovatek. Tyto tři křižovatky budou v rámci stavby nové tramvajové trati vybaveny novými řadiči, které už ale zajistí nikoliv statické řízení SSZ, dané podle předem nastavených variant, ale dynamické řízení SSZ, které bude reagovat na skutečný provoz na jednotlivých komunikacích. K tomuto účelu budou křižovatky vybaveny detekčními prvky. Pokud se jedná o vozidlový provoz ve Velkomoravské ulici, budou si křižovatky předávat dopravní proud jako dosud, bude však více posílena reakce na skutečnou dopravní situaci. Křižovatky budou vybaveny LED světelnými zdroji, které sníží elektrický příkon SSZ a výrazně se sníží poruchovost signalizace. Pro zajištění provozu SSZ v případě výpadku dodávky elektrické energie bude napájení křižovatek řešeno tak, aby bylo funkční, pokud bude v provozu tramvajová trať, konkrétně z nedaleké tramvajové měnírny. Tímto způsobem je zajištěna i bezpečnost provozu tramvají při odbočování. Obdobné úpravy křižovatky Velkomoravská – Schweitzerova zajišťuje odbor dopravy MmOl v koordinaci samostatně.
Z hlediska řízení dopravy bude určujícím dopravním tahem ulice Velkomoravská. V reakci na zvýšenou, především odpolední zátěž ve směru od Hodolan na Nové Sady se na Velkomoravské ulici prodlouží u křižovatky s Rooseveltovou ulicí odpovídající levý odbočovací pruh.
Po dokončení úprav se oproti současnému stavu situace technicky zlepší, dopravně přibývá do koordinovaného tahu třetí křižovatka. Tento systém bude řízen dynamicky.

Jak na tom budou v tomto systému řidiči tramvají?
U tramvajové trati v tomto úseku nebude uplatněna preference tramvají. Plynulý průjezd tramvaje bude zajištěn jiným způsobem - na tramvajových zastávkách z obou stran dvojice křižovatek Velkomoravská – jižní spojka a Velkomoravská – Rooseveltova budou umístěny displeje, informující řidiče tramvají o čase do odjezdu, při kterém má zajištěn plynulý průjezd bez zastavení před křižovatkou. Tímto způsobem bude optimálně využit čas pro průjezd tramvaje a současně nebude prodlužována jízdní doba tramvaje zastavováním před křižovatkou.

V čem dojde ke zlepšení současného stavu? Jaký je přínos zvoleného řešení pro optimalizaci dopravy na Velkomoravské?
Dojde ke zlepšení provozu MHD v Olomouci, zlepší se odbavování obyvatel kapacitních sídlišť. K výrazné změně dojde po postupné realizaci prodloužení tramvajové trati v rámci takzvané druhé etapy.
Vybavení koordinovaného dopravního tahu na ulici Velkomoravské dynamickým řízením zlepší reakci SSZ na reálnou úroveň dopravní zátěže na Velkomoravské ul.. Zlepší se efektivnost využití intervalů pro jednotlivé směry a tím i dojde ke zvýšení propustnosti křižovatek.

Nebude mít zpomalení dopravy a fronty aut dopad v podobě zhoršení kvality života?
Dopravní situace na Velkomoravské by neměla doznat výrazných změn. Dynamické řízení zajistí plynulejší průjezd vozidel. Vzhledem k tomu, že v koordinovaném úseku nebude snížena oproti současnému stavu maximální rychlost, není důvod pro zpomalení dopravy kvůli doplnění jedné křižovatky. Částečně se díky prodloužení levého odbočovacího pruhu zlepší situace ve směru od Hodolan na křižovatce Velkomoravská - Rooseveltova (na Nové Sady). Přibude doprava k jižní spojce, která bude odbavována v koordinovaném tahu obdobně jako další příčné ulice k Velkomoravské (Rooseveltova a Schweitzerova).
Dotace ze strany švýcarského partnera je směřována na ekologicky výhodné řešení, po realizaci tramvajové trati by mělo dojít k úspoře vyprodukovaného CO2. To souvisí s atraktivností tramvajové dopravy, předpokládaným přesunem cestujících z osobních vozidel a autobusů do tramvají. Významněji se pak tato tendence projeví po vybudování druhé etapy tramvajové trati. Pro tyto situace byly zpracovány rozptylové studie.

Kudy povede tramvaj po Trnkově a kde bude končit?
První etapa tramvajové trati bude zakončena zastávkou před Trnkovou ulicí, kde je navržen přestupní uzel mezi tramvajemi a autobusy. Zde bude tramvajová trať v 1. etapě vybavena kolejovou spojkou.
V současné době se připravuje dokumentace pro územní řízení druhé etapy. Druhá etapa tramvajové trati, která se napojí na kolejiště za zastávkou Trnkova, vede v samostatném pásu souběžně s Rooseveltovou ulicí, obloukem vstoupí do středu ulice Zikovy, na které budou dvě zastávky - Werichova a Rožňavská. Dále se tramvajová trať stočí v křižovatce Zikova – Schweitzerova do samostatného tramvajového pásu souběžného s ulicí Schweitzerovou a skončí na úrovní ulice Družební v blízkosti současné autobusové zastávky. Na druhou etapu výhledově naváže třetí etapa prodloužením až k ulici Jižní, kde může být zakončena tramvajovou smyčkou. Návrh trasy při těchto etapách již umožňuje postupné prodlužování tramvajové trati například po zastávkách. Tramvajovou trať lze budovat po jednotlivých zastávkách za využití kolejových spojek, obdobně jako to bude řešeno nyní u ulice Trnkovy.

Nedojde k redukci parkovacích stání, zeleně, komplikacím v průjezdu aut a výjezdu ze sídliště?
Při realizaci tramvajové trati v první etapě dojde k mírnému omezení počtu parkovacích stání vlivem výstavby tramvajové zastávky a měnírny, která bude realizována již v rozsahu i pro druhou etapu. Ve druhé etapě se přesune zaústění Trnkovy ul. do Rooseveltovy ul. vstřícně k protější ul. Jeronýmově. Nová průseční křižovatka bude řízena včetně tramvajového přejezdu SSZ. Tím budou odstraněny komplikace s dopravním napojením sídliště Nové Sady – sever a plynulý provoz tramvaje. Na Rooseveltově ul. budou doplněny na přechodech pro chodce nové ostrůvky pro zajištění jejich vyšší bezpečnosti. Bude dokončen přestupní uzel v Rooseveltově ulici.
V prostoru po obou stranách nového napojení Trnkovy na Rooseveltovu ulici budou vybudována nová parkovací stání, která více než dvojnásobně vykompenzují úbytek stání při výstavbě zastávky Trnkova. V Zikově ulici vzniknou nová podélná parkovací stání.
V rámci první etapy tramvajové trati budou nejen nahrazeny novou výsadbou stromy, které bude nutné vykácet. Mimo to vznikne podél jižní spojky korso pro pěší s alejí stromů, lavičkami a cyklostezkou. Obdobně v rámci druhé etapy bude vysázeno stromořadí v Zikově ulici. Tomuto záměru se přizpůsobí i umístění trolejových stožárů a řešení veřejného osvětlení. K úpravě a doplnění zeleně přistoupíme i v okolí tramvajové tratě.

 

29. března 2013 (pá)