Statutární město Olomouc

oficiální informační portál

www.olomouc.eu | stránka: Vodohospodáři ocenili Arionovu kašnu « Tiskové zprávy « Média

Sociální sítě

Média » Tiskové zprávy » Vodohospodáři ocenili Arionovu kašnu

Vodohospodáři ocenili Arionovu kašnu

1. června 2005 (st)

Svaz vodního hospodářství a Sdružení oboru vodovodů a kanalizací vyhlásily letos I. ročník soutěže o “Vodohospodářskou stavbu roku”. V jedné z kategorií získala prestižní ocenění také olomoucká Arionova kašna. Výsledky soutěže byly slavnostně vyhlášeny za účasti ministra zemědělství v rámci 11. mezinárodní výstavy Vodovody-kanalizace 2005 v Praze-Holešovicích minulý týden.

Arionova kašna byla vybudována podle návrhu olomouckého rodáka, architekta Ivana Theimera v roce 2002. Dodavatelem stavby byla firma Horstav Olomouc, jednotlivé skulptury se vytvářely v italském Studio di Archittetura v Lucce a Pietrasante.

Tzv. sedmá olomoucká kašna měla být posledním článkem barokní výzdoby Olomouce po třicetileté válce. Pokusy o její vybudování se objevily znovu v 19. století, ale teprve v roce 1995, když vrcholily přípravy rekonstrukce Horního náměstí, byl do základního programu zahrnut i požadavek na vytvoření sedmé kašny. Uskutečnění záměru však oddálily povodně v roce 1997. Slavnostní zprovoznění Arionovy kašny a předání veřejnosti se uskutečnilo v září roku 2002.

| Poslední úprava: 1. června 2005 (st)

Magistrát města Olomouce
Horní náměstí č.p. 583
779 11 Olomouc